Binali Yıldırım’ın ‘Bayraklı Şehir Hastanesi İçinde 6 Hastane Var’ Demesi Tesadüf Mü?

Abone Ol 

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin Haziran ayı sonunda açılacağı kamuoyuyla paylaşıldı.

Binali Yıldırım’ın ‘Bayraklı Şehir Hastanesi İçinde 6 Hastane Var’ Demesi Tesadüf Mü?
Yazar : Tarih : Okunma : 10 views Yorum Yap

İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi’nin Haziran ayı sonunda açılacağı kamuoyuyla paylaşıldı. AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım dün gerçekleştirdiği İzmir ziyaretinde İl Sağlık Müdürü Dr. M. Emre Erkuş ve çok sayıda yöneticiyle birlikte hastanede incelemede bulunarak hastanede bulunan  tıbbi cihazların testlerinin tamamlanmasının ardından Haziran ayı sonunda açılacağını belirtti. ‘İzmir’e Hayırlı Uğurlu Olsun’ diyen Yıldırım’ın, “Hastanenin içinde 6 tane hastane var” cümlesi soru işaretleri doğurdu. İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak,  ‘6 hastane’ vurgusuna dikkat çekerek, şehirdeki 5 hastane hakkında kapatılma ve kadrolarının şehir hastanesine aktarılacağına ilişkin emareler olduğunu, duyumlar aldıklarını söyledi. Kaynak, hastanelerin isimlerini Bilim Sağlık Haber Ajansı’na (BSHA) tek tek açıkladı. 

Deprem Gerekçe Gösterilerek Hareket Edilmemeli!
Ak Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım’ın dünkü ziyarette şehir hastanesinin tek bir hastane gibi düşünülmemesi gerektiği, içinde 6 tane hastane var sözleri akılları karıştırdı. 628 bin metrekare kapalı alanı olan, 5 bine yakın kapasiteli açık kapalı otoparkı bulunan 2 bin 60 yataklı hastanenin personel ihtiyacının nasıl karşılanacağı merak edilirken, İzmir kent merkezinde bulunan diğer hastanelerden sağlık personellerinin şehir hastanesine kaydırılıp kaydırılmayacağı soruları gündeme geldi. BSHA’ya açıklamada bulunan İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Süleyman Kaynak, Binali Yıldırım’ın ‘İzmir Şehir Hastanesi’nin içinde 6 hastane var’ sözlerini değerlendirdi. Kaynak, “Umarım bu ‘6 hastane’ yorumu, hastanelerimizin şehir hastanesine kaydırılacağının sinyali değildir. Ayrıca İzmir’de hastaneler deprem gerekçe gösterilerek kapatılacaksa, buna ilişkin yapılan testler kamoyuyla acilen paylaşılmalıdır. İzmir Tabip Odası’na bu konuda net bir cevap verilmedi. Kamuoyuna hastanelerimiz depreme dayanıklı mı konusunda açıklama yapılmalıdır” dedi. 

İzmir Şehir Merkezi’ndeki Hastaneler Kapatılacak Mı?
İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak, “İzmir Bayraklı’da yapımı gerçekleştirilen şehir hastanesi için 2018 yılından bu yana farklı açılış tarihleri verilmiş ancak beklenen açılış bir türlü gerçekleştirilememiştir. Binali Yıldırım’ın ziyaretiyle yeni bir açılış tarihi daha verilerek Haziran ayı sonunda hastanenin açılacağı kamuoyuyla paylaşılmıştır. Umarız ki açılır ama bu açılışın sadece bir resmi açılış töreniyle kalacağı kanaatindeyiz. Çünkü 2 bin 60 yataklı olan Bayraklı Şehir Hastanesi için en az 2 bin 500 civarında değişik kademelerde hekim ihtiyacı var. İkincisi yine böyle bir hastanenin tam fonksiyonel olabilmesi için yaklaşık 3 bin 500 civarında hemşireye ihtiyaç var. Umarız ki ‘içinde 6 hastane var’ cümlesi tesadüfi bir cümledir. Çünkü biz şehirdeki hastanelerin kapatılacağı ve kadrolarının şehir hastanesine kaydırılacağı duyumları alıyoruz” dedi.

Benzer Haberler  Bergama 46. Grup Psikoterapi Kongresi'ne ev sahipliği yapıyor

Kaynak, 5 Hastanenin İsmini Verdi!
Tabip Odası Başkanı Kaynak, İzmir’de şehrin içerisinde oturmuş çok uzun yıllardır hem hasta bakımı hem de eğitim araştırma bakımından fonksiyonları olan hastanelerin bazılarının kapatılacağı, bazılarının da kadrolarının bir kısmının şehir hastanesine kaydırılacağına ilişkin emareler olduğunu söyledi.  Kaynak sözlerine şöyle devam etti: “Bu hastanelerden bazılarının kapatılacağı, kapatılmasa bile içerisinin boşaltılarak sadece isminin bırakılacağı şeklinde bazı düzenlemelerin yapılacağına ilişkin duyumlarımız var. Bunların başında yeni bir hastane diyebileceğimiz Bozyaka Eğitim Araştırma Hastanesi var. Bozyaka Hastanesi’nin, Bayraklı Şehir Hastanesi’ne taşınacağına ilişkin zaten çok kuvvetli emareler var. Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının aktarılacağı duyumları var. Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi, İzmir S.B.Ü. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Yeşilyurt’taki İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi’nin bir kısmının şehir hastanesine aktarılacağına ilişkin bazı duyumlarımız mevcuttur. Şu anda resmi olarak görevlendirilme anlamında bir duyumumuz yok ama bu konuda yazışmalar olduğunu biliyoruz. Ve gitmeye hazırlık yapılması yönünde de bazı yazışmaların veya talimatların olduğu duyumunu alıyoruz. Buradaki mesele şudur, açılış denilen şeyin ben sadece bir tören olacağını düşünüyorum”

“Bayraklı Şehir Hastanesi’nin Tam Kapasiteyle Çalıştırılmasının Zamana Yayılacağı Kanaatindeyim”
“Hastanenin tam kapasiteyle çalıştırılabilmesinin ise zamana yayılacağı kanaatindeyi” diyen Kaynak, “O nedenle böyle çok hızlı bir insan gücünün aktarımının olabileceğini düşünmüyorum. Yerleşik hastanelerin hekimleri, hemşireleri ve sağlık personelleri zaman içerisinde birbirleriyle belirli bir uyum, belirli bir iletişim ve belirli bir işgücü içerisinde spontan çalışırlar. Ve bu tür merkezleri kapatıp başka yere aktardığınızda veya başka yerlerin personelleriyle birleştirdiğinizde çok ciddi uyumsuzluklar ortaya çıkar. Bunun böyle olduğunu daha evvel Ankara, Bursa, Mersin’de açılan şehir hastanelerinde gördük. Örneğin Ankara’da bildiğimiz kadarıyla 11 tane daha evvel hizmet vermekte olan kamu kuruluşu hem Bilkent hem de Etlik gibi şehir hastanelerinin açılması amacıyla kapatıldı. Bu kapatılan hastanelerin de binaları ve alt yapıları da olduğu gibi duruyor. Başka bir amaçla da değerlendirilmiş değil. İstanbul’da da Şişli Etfal Hastanesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin bir bölümü deprem gerekçe gösterilerek kapatıldı. Çapa Tıp Fakültesi de aynı şekilde oldu. Buradaki mesele eski hastanelerin kapatılmaması lazım ama bu hastanelerin binalarının depreme dayanıklılığı hususunun araştırılarak veya araştırıldıysa bu konudaki bilginin kamuoyuyla paylaşılması gerekiyor.” 

Benzer Haberler  Sağlıkta şiddet mi, toplumsal şiddet mi?

Net Bir Cevap Alamadık!
Türkiye’de 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 ilde 100’ü aşkın sağlık kuruluşun zarar gördüğünü belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak, İzmir özelinde bulunan birinci basamak, tam teşekküllü hastane ve özel hastanelere yönelik depreme dayanıklılık konusunda sorularımıza net bir cevap alınamadığını ifade etti. Kaynak, kentteki hastanelere ilişkin depreme dayanıklılık durumlarının tespiti yapıldıysa acilen kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini vurgulayarak, deprem gerekçe gösterilerek ve ortaya herhangi bir resmi araştırma konulmadan, şehir hastanesi açılıyor denilerek, kent merkezindeki hastanelerin kadrolarının kaydırılması işleminin yapılmamasına dikkat çekti. Kaynak, “6 Şubat Depremleri’nin ardından İstanbul ve Ankara’da bazı sağlık kuruluşlarının depreme dayanıksız olduğu yapılan çalışmalarla belirlenerek bazı taşınma işlemleri yapıldı. ancak İzmir’de böyle bir çalışma yapıldı mı yapılmadı mı diye sorduğumuzda ve bilgi talep ettiğimizde bize tatmin edici bir yanıt kurumlar tarafından verilmedi. Eğer ki böyle bir araştırma binalarda yapıldıysa bunun kamuoyuyla acil olarak paylaşılması çağrısında bulunuyoruz. Aynı bilgi talebimizi Bayraklı Şehir Hastanesi için de bildirdik. Sayın Binali Yıldırım, ‘Bayraklı Şehir Hastanesi ziyaretinde bina bittikten sonra bütün deprem testlerini yaptık. Binanın mimari ve mühendislik özellikleri konusunda da değerlendirme yapıldı. Bu konuda sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla beraber çalıştık. Görüldü ki şehir hastanesi çok büyük depremlere dayanıklıdır. Bütün kamuoyunun içi rahat etsin’ demeliydi.

Ama demedi. Şehrin içerisindeki diğer hastaneleri deprem bahanesiyle kapatmak doğru değil.  Eğer kapatılacaksa da hangi binaların dayanıklı, hangi binaların dayanıksız olduğu kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Ondan sonra dayanıksız olanları kapatıp ama aynı tüzel kişilikle aynı isimler hatta orada çalışan özlük haklarını da korumak suretiyle depreme dayanıklı yeni bir hastane binası inşa edilmelidir. Burada yapılacak iş budur. Burası depreme dayanıksız deyip hastaneleri boşaltmak doğru bir adım asla olamaz. Kabul edilemez” diye konuştu. 

Bayraklı Şehir Hastanesi Ulaşım Sorunu Çözüldü Mü?
Kaynak, Bayraklı Şehir Hastanesi’ne günlük hasta ve hasta yakını sirkülasyonu olarak en az  75 bin civarında insan trafiği olacağının yüklenici firmaya taahhüt edildiğini belirterek, “Bu son derece yüksek debili bir trafik demektir. Biz şu anda bu yüksek debili trafiği kaldıracak bir alt yapı göremiyoruz. Sadece biz de değil bu konuda şehir plancıları odasından mimarlar odasına kadar teknik meslek odalarının da bu konuda daha önce açıklanmış görüşleri var. Burada hastanenin yer seçimini ve ulaşım planlarının yapılmış kapasiteyle çok bağdaşacak şekilde projelendirilmediği yönünde görüşler mevcuttur. Bu noktada da bir sorun yaşanacağına ilişkin bir sorun var” diye konuştu. 

Benzer Haberler  Bakan Koca, Gazze İçin Mısır’a Gidiyor

Bayraklı Şehir Hastanesi’nin Tam Fonksiyonları İle Çalışabilmesi İçin 60 Farklı Meslek Grubundan İstihdam Gerekiyor
İzmir Tabip Odası Başkanı Kaynak son olarak, “Hekim ve hemşire ihtiyacı dışında Bayraklı Şehir Hastanesi gibi bir hastanenin tam fonksiyonla çalışabilmesi için yaklaşık olarak 55-60 farklı meslek grubundan istihdam gerekiyor. Farklı tıbbi alanlardaki teknisyenlerden tutun, şoförüne, temizlik personeline, morg görevlisine kadar gibi. Bunlar yapılamaz mı evet yapılabilir. Tıbbi alan dışından istihdam yapılabilir.

Hastaneyi 2 bin 500 hekim, 3 bin 500 hemşire tıbbi personel ile birlikte tam kapasiteyle çalıştırabilmek için bunun çok kısa bir süre içerisinde bu hastaneye istihdam edilmesinin güçlüğünü görüyoruz. Sadece hekim veya hemşire diyerek bunu geçemeyiz böyle büyük hastanelerde çok farklı branşlarda son derece ileri düzeyde uzmanlaşmış birimlerin olması, farklı kademelerde yoğun bakım servislerinin olması gibi faktörler var. sadece olaya sayı olarak bakmak doğru değil bu sayının içerisindeki hekim ve hemşirelerin de ileri düzeyde uzmanlaşmış olması gereklidir. Bu hastanenin iç personel yapılanması ile ilgili zorluklar zaman içerisinde aşılabilir. Ben burayı açtım dediğiniz zaman buranın tam kapasiteyle çalışacağı anlamını çıkartmak doğru değildir. Bir açılış töreni yapılabilir” dedi. 

İzmir’de ‘Deprem Çalıştayı’ Hazırlığı
İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, 10 Haziran Cumartesi günü İzmir’de sağlık alanında depreme ilişkin ‘Deprem Deneyimimiz ve Depreme Karşı Almamız Gereken Önlemler’ konulu, bir gün sürecek çalıştaya hazırlandıklarını BSHA aracılığıyla kamuoyuyla paylaştı. Başkan Kaynak, Türk Tabipleri Birliği, İzmir Tabip Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Ege Bölgesi’ndeki 11 tabip odası ve TMMOB’un ilgili birimlerinin yer alacağı bir çalıştay hazırlığında olduklarını söyledi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

edithaber (zarahaber58@gmail.com) Websitesi

İlk yorumu siz yazın